In de zestiger jaren van de vorige eeuw werd het Kleinpolderplein, het eerste grootschalige verkeersknooppunt van Nederland, aangelegd als onderdeel van de Rotterdamse Ruit.
Tot voor de herinrichting van het plein was het Kleinpolderplein in gebruik door Rijkswaterstaat als opslagterrein. Omdat één van de belangrijke invalswegen van Rotterdam langs het Kleinpolderplein ligt, is van dit project een speciaal project gemaakt. Het gaat immers om een belangrijke stadsentree. In het concept van het plan is een stuk van het oorspronkelijke waterrijke landschap als het ware ´ingevlogen´ op het Kleinpolderplein. Het concept bood handvaten om een representatieve en natuurlijke plek te creëren welke ecologisch interessant is.
Onder het viaduct van de A13 is een museum voor de verweesde beelden van Rotterdam gerealiseerd. Deze plek ligt verdiept en functioneert als wateropslag tijdens momenten van hevige regenval. Centraal is een groot water gerealiseerd ten behoeve van watercompensatie voor het tekort aan watercompensatie in de gemeente Rotterdam. De kade van het water is aan één zijde in de vorm van de Maas uitgevoerd, het beeldmerk van Rotterdam.
Innovatieprijs Mooi Nederland MOOI Nederland.
Stadsontwikkeling Rotterdam
RWS ; Hoogheemraadschap Rijnland ; Stadsontwikkeling Rotterdam ;
Sjef Janssen
Rene Mesman